Powered By Blogger

söndag 20 mars 2011

chokladbollar!

När jag ändå är i farten så kan jag lika gärna dela med mig av ett busenkelt recept på chokladbollar. Både chokladbollar och snickerskakor gör man utan ugn! Och ni är väl likadana som jag när det kommer till bakning! Man vill bara att det ska gå fort så man kan äta.. Väldigt bra recept då!
Inredienser, ca 20-25 bollar:
150 gram smör
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
4,5 dl havregryn
3 msk bryggt, kallt kaffe

Garnering:
Valfri, t.ex. kokosflingor, pärlsocker eller strössel

Gör så här:
1. Blanda ihop det rumsvarma smöret med sockret. Använd gärna en elvisp för att få en jämn smet.
2. Häll i vaniljsocker och kakao och blanda till en jämn smet.
3. Rör i havregryn och kaffe och blanda noggrant ihop smeten så att den blir jämn.
4. Om degen är kladdig så kan den vila i kylskåpe i en halvtimma, annars går det bra att baka ut den direkt.
5. Häll upp garneringen (t.ex. kokosflingor) i en tallrik.
6. Rulla degen till små bollar och rulla bollarna i garneringen.
7. Förvara chokladbollarna i kylskåpet eller frys in dem. Servera dem kylskåpskalla.

Variation:
För den som inte gillar kaffe går det bra att blanda i något annat i smeten, som t.ex. 3 msk vatten eller 3 msk apelsinjuice. Om chokladbollarna ska avnjutas av vuxna kan kaffet bytas ut mot t.ex. rom eller likör.
För att ge chokladbollarna en mindre stark chokladsmak går det bra att byta ut kakaon mot o'boy-pulver.
4,5 dl havregryn går att byta ut mot 3,5 dl havregryn plus 1 dl kokosflingor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här kan ni yttra er om ni så behagar. Det vore ganska trevligt måste jag säga.